Bilddiagnostik

Sydmedi Ab köper de vanligaste röntgen- och ultraljudsundersökningarna av utomstående aktörer. Resultaten kommer till Sydmedi Ab när en röntgenläkare har tagit ställning till dem. Det räcker oftast några dagar. Det behövs alltid en remiss för olika röntgenundersökningar.

RÖNTGEN

Med hjälp av röntgen får man detaljerade bilder av olika vävnader i kroppen. En bild formas när en bildmottagare fångar upp röntgenstrålarna. Olika nyansskillnader i bilden beror på att olika vävnader dämpar strålningen mera än andra. När röntgenapparaten stängs finns ingen strålning kvar, varken i kroppen eller i rummet. Stråldosen vid varje röntgenundersökning anpassas för att vara så låg som möjligt men ändå ge önskad information.

Tala om för din läkare om du är gravid när en röntgenundersökning planeras!

ULTRALJUD

Med ultraljud kan man undersöka vävnader och organ som innehåller vatten, till exempel livmodern, njurarna, gallblåsan och blodkärl. Det går att se förändringar som knölar, cystor, tumörer eller inflammationer. Med ultraljud kan man också undersöka foster.

Under ultraljudsundersökningen sänds ljudvågor in i kroppen med hjälp av en liten sändare, ultraljudsgivare. Gel appliceras på huden för att det ska uppstå kontakt mellan den kroppsdel som ska undersökas och utrustningen. Ultraljudsvågorna som skickas ut är så höga frekvenser att ett mänskligt öra inte kan uppfatta dem. När ljudvågorna träffar organet studsar de tillbaka till ultraljudsgivaren och överförs till en dator i rörliga bilder.

Ibland tar radiologen prov med nål och tar då vätska via en kateter med hjälp av ultraljud. Dess åtgärder utförs under lokalbedövning.

MAGNETUNDERSÖKNING

Remiss för magnetundersökning kan fås vid behov av läkare.

Med magnetundersökning används ett magnetfält i stället för röntgenstrålar för att undersöka kroppens inre organ och delar. En magnetkamera fungerar med hjälp av radiovågor i kombination med magnetfält. Bildinformationen man får, kan inte framställas med samma höga kvalité med någon annan radiologisk metod. Med magnetkameran kan man bland annat se kroppens mjukdelar, blodflöden, det centrala nervsystemet, muskler, leder med mera.

Hur mår din personal?

För arbetsgivaren är företagshälsovården en investering i produktivitet och personalens välmående.

 

Råd och vägledning för att må bra

Det är lätt att oroa sig över sina krämpor och sin hälsa.  Hos oss kan du få den tillförlitliga hjälp du behöver för att reda ut din hälsa. 

 

När var du senast till laboratoriet?

Läkarcentral Sydmedi har ett eget laboratorium där all provtagning sker. Brådskande prov undersöks genast.

 

Din mentala hälsa får inte glömmas!

Det är lätt att glömma att det inte bara är den fysiska hälsan som bör skötas, men även den mentala. Hur mår du?